Kunststofleidingsystemen, een geschiedenis

Voor de tijd dat we kunststofleidingen gingen gebruiken, maakte we eerst gebruik van andere materialen voor de leidingsystemen. 

Lood

We gebruikten eerst loden buizen. Lood heeft het nadeel dat het langzaam oplost in water. Wanneer het voor de waterleiding werd gebruikt, waren we verplicht bij het drinken van water eerst de kraan goed te laten lopen. Zouden we dat namelijk niet doen, was er de kans aanwezig dat we loodvergiftiging zouden oplopen. Dat heeft zeer vervelende gevolgen die we zeker willen voorkomen. Daarom werd er gezocht naar een alternatief.

Koper

Om de eventuele problemen van loodvergiftiging te voorkomen is men overgegaan op koperen buizen. Zij waren ook gemakkelijk te bewerken en aan elkaar te solderen. Het soldeer dat ervoor wordt gebruikt moet loodvrij zijn anders kunnen er alsnog problemen ontstaan. Koper heeft echter een belangrijk nadeel dat het een kostbaar materiaal is. Daarom gebruiken we tegenwoordig hoofdzakelijk kunststoffen.

Kunststofleidingsystemen

De kunststoffen die we tegenwoordig kennen, worden voor zeer veel verschillende doeleinden toegepast. Zo ook voor de kunststofleidingsystemen, bijv. van De Jongh Pipesystems. Ze worden gebruikt voor water, afvoer, gas en elektriciteit. We gebruiken hoofdzakelijk pvc (polyvinylchloride), pp (polypropyleen) en PE-HD. Kunststoffen hebben belangrijke voordelen. Ze kunnen gemakkelijk aan elkaar worden bevestigd door middel van lijmen en kunnen ook gemakkelijk bewerkt worden. De kunststoffen kunnen goed worden gezaagd, geboord, gelijmd enzovoort. Ook kunnen kunststoffen gemakkelijk worden gegoten en gespoten. Daarom worden alle hulpstukken van kunststoffen gemaakt. Indien we een kunststofbuis nodig hebben die sterk moet zijn, wordt hij uit meerdere lagen opgebouwd. Hoe meer lagen, hoe sterker de buis wordt. Ook de levensduur van kunststoffen is zeer lang. Het moderne pvc kan gemakkelijk 100 jaar meegaan. De kunststofleidingsystemen worden ook vaak gebruikt voor drukleidingen. De PE-leidingen hebben een grotere slagvastheid dan de andere kunststoffen. Dit materiaal is geschikt om op die plaatsen te gebruiken die ver onder het vriespunt liggen en waar de stoffen met chemische stoffen in aanraking komen.

Nadelen

Toch heeft het kunststof, zoals we die tegenwoordig allemaal gebruiken veel voordelen, maar ook nadelen. De kunststoffen zullen niet vergaan waardoor de berg afval van kunststof steeds maar groter wordt. Tegenwoordig gaat men wel zoveel mogelijk de kunststoffen proberen te recyclen maar nog niet genoeg. De berg groeit nog steeds. Ook komt er veel plastic in de zee terecht. Er zijn gebieden die een zeer grote oppervlakte hebben waar het plastic in kleine deeltjes ronddrift. Dat is zeer schadelijk voor het leven in zee. Veel vissen en andere dieren sterven door het aanwezige plastic. Tegenwoordig probeert men het plastic uit de zee te halen, maar het zal nog heel lang duren voordat de zee schoon is.


Delen